my entrance....welcome home...

swEeT HaLo..~~~

swEeT HaLo..~~~

this is what u see..!!

Friday, December 3, 2010

TIBA MASANYA...!

di sini aku bermula..~~

jejakkan kaki di gedung ilmu Tuanku Bainun...

jauh sudah rupanya..
aku berjalan..
ke mudik ke hulu..
ke hilir..
semuanya aku lalui ..
sekarang usia pengajianku..
sudah hampir separuh..
perjalanan..
pengembaraan yg aku..
mulakan dulu..
kurasa makin cepat berlalu..
28.06.2009
adalah tarikh keramat ku bergelar..
mahasiswa di bumi Malim ini..
ya.! 
sebagai Anak Kandung
Suluh Budiman..


kerdilnya aku untuk
bergelar mahasiswa..
tk pernah aku bayangkan
dan pernah jua aku angankan..
walau sesekali tu..
aku rasa sukar utk aku..
gapai apatah lagi mencapai..
impianku cuma permintaan hatiku..
yg sekecil kuman dan bukan juga 
seberat jisim..
aku bersyukur di bumi Malim ini..
tempat titik permulaan hidupku..
aku bangun merangka harapan..
aku bingkas menyahut apa..
jua cabaran yg menerpaku..
aku lantang bersuara..
semuanya kerana APA?
kerana....
aku inginkan cinta cita..!
oh..
bukan cinta adam dan hawa..
bukan juga cinta sesama manusia..
TAPI aku dahagakan..
CINTA terhadap CITA..

Canda ..
Tangis...
Ketawa..
Duka....
semuanya telah kurenangi..
walaupun skrg aku masih perlu mengayuh..
kedua2 lengan dan kakiku..
agar aku tidak lemas dalam..
lautan cabaran dan dugaan..
pasti anda juga merasakan..
benda yang sama..
seperti apa yg aku alami..
dan bakal selami..
bukan???


sekarang aku berumur dua tahun..
semester tiga sudah..
tp seolah2 mcm bru semalam..
aku bersalam2 ...
dan bertanyakan dgn kwn2 ku..
"awak nama siapa?"
"awak amik kos ape ek?"
"awak asal mana?"
memang itulah..
pertanyaan dan persoalan..
WAJIB..
yg pasti akan diajukan
oleh sesiapapun..
al-maklumlah..
aku tk kenal kau..
kau pun tk kenal aku kan??
hehehehe...


berjayakah aku utk..
melunaskan impian dan hasratku utk..
mencapai sasaranku..
semester ini??
sbb aku rasa..
semakin aku melangkah jauh..
dan semakin jauh aku..
berjalan..
semakin byk aku sajikan hiburan..
utk diriku yg mmg suka akan..
muzik, lepak2, window shopping,
erm mcm2 la bah..
nak belajar?
kim slm jer la..
buku cuma tersusun rapi..
dalam bilik di rak..
sampai berdebu buku2 tu..
teganya aku??
huhuhu..
bila nak exam..
bila nak mid term..
bila nak kuiz..
AH..
barulah...
tangan pun menggigil2 dan
bergetar nak mencapai buku..
Fuh..

impian pulak..
sebesar bulan..
sasaran setinggi bintang..
di langit..
matlamat dipacak setinggi..
Gunung Everest..
tp mana usaha dan pengorbananku??
....
.....
KOSONG!!!
bila bubur yg dihulurkan..
nasi pulak ko mintak..


ingat..
perjuangan hidup ini..
baru bermula..
bila berakhir?
itu jadi rahsia Dia..
TIBA MASANYA..
pasti kau temui citamu..
anganmu..
impianmu..

beginilah aku rupanya.....

berdiri tk sama tinggi..duduk pun tk sama rendah..hihihi...

apapun yg kau idamkan..
sedarlah dan bertindaklah sekarang..
jangan tunggu pintu kegagalan..
terbuka utk kita..
adakah ini yg kau ingin..
ceritakan dan titipkan tuk..
generasimu yg akan dtg???


Sunday, November 28, 2010

wHaT iS haPpiNeSs?


Happiness and unhappiness...
 are opposite sides of a judgement..
 about your situation...
 If you judge your situation,
 as bad for you,
 that's unhappiness...
 If you judge a situation as good for you,
 that's happiness...



The experience of happiness..
 is one of those general terms we use to say,
 "I feel good emotionally."
 People use different terms
 to describe what feels good for them...
 For someone it might be...
 excitement,
 passion,
 exhilaration,
 fulfilment, 
freedom, 
feeling fully alive with inspiration and joy.



 For another it might be more
 peaceful,
 content,
 capable,
 hopeful,
 satisfied,
 and comfortable feeling...
 Whatever you call it, it just feels good.
Our natural state of being is to be happy.
 When you remove...
 all the uncomfortable emotions...
 we humans can experience
 and they are numerous,
 you're left with happiness.
 So it's easiest to define happiness by what it is not...!



Happiness is what you feel when you're NOT feeling....
self doubt..
depressed..
hateful..
fearful..
worried..
unsatisfied..
bored..
grief..
shame..
guilt..
discontent..
anxious..
annoyed..
angry..
irritated..
stressed..
frustrated..
upset..
down..
sad..
envious..
or
jealous..

Whew! That’s a long list!


Monday, November 22, 2010

BIOGRAFI JEAN JACQUES

Jean Jacques dilahirkan di Jenewa, Swiss, dan beliau dikenali sebagai ahli falsafah Jean-Jacques Rousseau. Namun, malang telah menimpa beliau apabila ibunya meninggal dunia selepas melahirkannya. Hidup Jean Jacques ibarat sudah jatuh ditimpa tangga kerana nasib malang terus menimpa dirinya iaitu ketika beliau berumur sepuluh tahun ayahnya telah diusir dan diarahkan supaya meninggalkan daerah Jenewa dan Roussseau terpaksa hidup sebatang kara. Kemudian Rousseau sendiri mengambil keputusan untuk meninggalkan daerah Jenewa pada tahun 1728 ketika beliau berumur enam belas tahun. Bertahun-tahun Rousseau hidup sebagai masyarakat awam dan namanya langsung tidak dikenali oleh sesiapapun serta beliau terpaksa hidup berpindah-randah dari satu tempat ke satu tempat yang lain dan bekerja di satu tempat malah sering bertukar-tukar kerja di tempat lain disebabkan masalah yang tidak dapat dielakkannya.
Dalam tempoh keperitannya itu, dia juga terlibat dalam kisah percintaan dengan  beberapa orang wanita dan salah satunya ialah Therese Levasseur. Therese Levasseur merupakan seorang wanita berstatus janda yang mempunyai lima orang anak dan kelima-lima anaknya itu ialah anak luar nikah. Rousseau mengambil keputusan untuk  menempatkan kelima-lima anak Therese itu di asrama anak-anak yang tidak diketahui ibu dan bapa anak itu. Rousseau telah menikahi Therese ketika beliau berumur lima puluh tahun. Pada tahun 1750-an, ketika beliau berumur tiga puluh lapan tahun Rousseau telah menjadi terkenal. Akademi Dijon telah menawarkan hadiah esei terbaik tentang pokok persoalan yang beliau hasilkan iaitu mengenai “apakah seni dan ilmu pengetahuan sememangnya mempunyai manfaat buat nilai kemanusiaan”. Karya Rousseau itu telah berjaya mendapat hadiah tempat pertama.
Selepas penganugerahan itu, nama Rousseau telah menjadi semakin terkenal dan menjadi buah mulut orang ramai. Sejurus kemudian, muncul pula karya-karya lainnya, iaitu termasuklah Discourse on the Origin of Inequality (1755), La nouvelle Heloise (1761), Emile (1762), The Social Contract (1762), dan Confessions (1770). Berkat kesungguhannya menghasilkan kesemua karya itu, maka namanya melonjak naik dan semakin dikenali dalam kalangan ahli falsafah terkemuka. Tambahan lagi, disebabkan Rousseau yang  suka akan muzik, maka beliau telah menggubah dua kumpulan opera iaitu Les muses galantes dan Le devin du village. Rousseau mula menjalinkan tali persahabatan dalam kalangan sejumlah penulis terkemuka Perancis seperti Denis Diderot dan Jean d’Alambert. Tambahan pula idea dan pemikiran Rousseau sehaluan dengan tokoh-tokoh tersebut.
Disebabkan Rousseau menentang rencana Voltaire untuk mendirikan sebuah teater di Jenewa (Rousseau yakin bahawa teater merupakan sekolah yang mampu meruntuhkan moral), Rousseau telah dibenci habis-habisan oleh Voltaire. Disamping itu, idea dan pemikiran Rousseau juga sangat berbeza dengan rasionalisme Voltaire dan kaum Encyclopedist. Bermula tahun 1762-an dan seterusnya, Rousseau telah menghadapi pelbagai kesulitan dengan pihak penguasa kerana disebabkan tulisan-tulisan politik yang dihasilkannya. Beberapa rakan terdekatnya mulai menjauhkan diri darinya dan pada saat itulah Rousseau kelihatan mengalami perubahan jiwa (tekanan jiwa). Meskipun sejumlah orang masih bersahabat dengannya, Rousseau bersikap seperti bermusuh-musuhan dengan mereka kerana sifatnya yang penuh dengan curiga dan sering bersikap kasar. Selama dua puluh tahun menghabiskan sisa-sisa hidupnya, dia umumnya menjadi orang yang penuh dengan sifat kebencian dan kekecewaan serta dirundung kemurungan yang berpanjangan. Akhirnya dia meninggal dunia pada tahun 1778 di Ermenonville, Perancis.
Tulisan-tulisan dan karya-karya Rousseau dikatakan merupakan faktor penting ke arah pertumbuhan semangat sosialisme, romantisme, totaliterisme, anti-rasionalisme, serta perintis jalan ke arah tercetusnya Revolusi Perancis dan juga merupakan penyumbang utama bagi idea-idea moden menuju demokrasi dan kesaksamaan. Dia juga dianggap sebagai orang yang memberi sumbangan penting dalam hal pengaruh teori pendidikan moden. Sememangnya sudah lama dipersoalkan di dalam bidang teoritikal bahawa pada hakikatnya manusia merupakan makhluk yang paling hampir dengan alam sekitar (manusia disifatkan mudah berubah serta peka).
 Anggapan ini dikatakan diilhamkan dari tulisan-tulisan Rousseau. Apabila ideanya ini telah ditentukan kesahihannya, Rousseau lantang bersuara dalam hal pemikiran bahawa teknologi moden dan masyarakat itu merupakan suatu kombinasi yang buruk. Beliau juga telah memperkenalkan frasa tentang “kualiti keprimitifan.” Pada mulanya Rousseau tidak pernah menggunakan frasa itu dan beliau juga bukan merupakan seorang tokoh yang kagum dengan penduduk peribumi pulau di Laut Selatan. Sebenarnya pemikiran tentang frasa yang disebut sebagai “kualiti keprimitifan” itu telah diperkenalkan lebih awal lagi iaitu sebelum zaman Rousseau dan penyair Inggeris terkenal, John Dryden. Mereka sudah lama menggunakan frasa yang hampir sama iaitu lebih awal seabad sebelum Rousseau lahir ke dunia.
 Hakikatnya, Rousseau tidak pernah berpendapat dan berkata bahawa masyarakat itu pada dasarnya bersifat jahat. Malah sebaliknya, beliau sentiasa menekankan bahawa masyarakat itu perlu untuk manusia. Walaupun, Rousseau merupakan tokoh yang mula-mula mencetuskan gagasan “hubungan sosial” itu, tetapi semua itu adalah palsu. Gagasan ini sudah dibincangkan secara terperinci oleh John Locke yang hasil karyanya sudah diterbitkan sebelum Rousseau dilahirkan lagi. Bukti menunjukkan, ahli falsafah Inggeris yang termasyhur Thomas Hobbes telah pula membincangkan pemikiran ini (hubungan sosial) yakni sebelum zaman John Locke.
Bagaimana pula dengan masalah penolakan Rousseau terhadap teknologi? Sudah terang lagi bersuluh bahawa setelah dua abad Rousseau meninggal dunia, masyarakat mula menyaksikan pertumbuhan teknologi yang luar biasa. Penentangan Rousseau terhadap teknologi dengan bersungguh-sungguh itu merupakan satu tindakan yang tidak masuk akal. Sekiranya terdapat segelintir masyarakat yang bersifat anti teknologi dewasa kini, hal itu sama sekali bukanlah berpunca dari penulisan Rousseau melainkan kesan dan akibat dari pengendalian kemudahan teknologi itu sendiri. Ramai dalam kalangan ahli pemikir yang telah mengusulkan bahawa faktor lingkungan mempunyai makna penting dalam pembentukan perwatakan manusia. Begitu juga nasionalisme yang merupakan faktor pendorong utama yang terpenting sebelum Rousseau hidup dan peranannya dalam pertumbuhan nasionalisme ini tidaklah begitu banyak.
Apakah tulisan-tulisan Rousseau telah merintis jalan ke arah tercetusnya Revolusi Perancis? Sehinggakan memang tidak dapat disangkal dan mungkin lebih penting dari perkara yang telah disumbangkan oleh tokoh Diderot dan d’ Alambert. Tetapi, pengaruh tulisan-tulisan Voltaire yang telah muncul terlebih dahulu berdasarkan jumlahnya yang lebih banyak dan lebih jelas matlamatnya, sememangnya mempunyai kaitan dari pelbagai aspek. Memang tidak dapat dinafikan lagi, Rousseau merupakan seorang anti-rasional yang jika dilihat dari latar belakangnya, sememangnya amat bertentangan dengan para penulis termasyhur Perancis sezamannya. Tetapi, anti-rasional bukanlah sesuatu yang baharu kerana kepercayaan mengenai aspek politik serta sosial kita sering berpunca dari emosi dan prasangka.
Jika pengaruh Rousseau tidaklah sebesar tanggapan para pengkagumnya, namun ideanya juga cukup meluas. Hal ini kerana memang tidak dapat dinafikan bahawa sebenarnya beliau merupakan pendokong terpenting dalam isu perkembangan romantisme dalam bidang kesusasteraan dan pengaruhnya dalam bidang teori pendidikan berikut pengaplikasiannya telah membuktikan peri pentingnya idea yang digagaskan oleh beliau. Rousseau cuba memperkecilkan makna tentang pentingnya pendidikan anak-anak melalui buku bacaannya kerana beliau menganggap pendidikan adalah lebih efektif jika diperolah berdasarkan pengalaman. Lebih-lebih lagi Rousseau merupakan seorang tokoh yang menganjurkan bayi agar meminum air susu ibu. Hal ini menimbulkan persoalan betapa seorang yang meninggalkan anaknya sendiri mempunyai keberanian untuk memberi ceramah mengenai perihal memelihara dan membesarkan anak-anak. Tetapi, tidak ada yang perlu diragukan lagi kerana sesungguhnya gagasan-gagasan Rousseau mempunyai pengaruh yang sangat mendalam mengenai teori pendidikan moden.
Terdapat banyak pemikiran yang menarik dan original dalam tulisan-tulisan politik Rousseau. Tetapi yang paling menonjol dari kesemuanya itu adalah keghairahannya yang berkobar-kobar terhadap timbulnya isu persamaan hak dan darjat, dan perasaan yang mengatakan bahawa struktur masyarakat yang sedia ada merupakan sesuatu yang tidak menghadapi masalah ketidakadilan. Rousseau sendiri tidak pernah menganjurkan sebarang tindakan berbentuk kekerasan, tetapi jelas dia menyeru orang lain agar memilih revolusi yang bersifat kekerasan untuk mencapai perubahan yang lebih baik demi meningkatkan taraf dan status diri.
Pandangan Rousseau secara peribadi terhadap pelbagai punca permasalahan sering bertentangan antara satu sama lain. Hal ini kerana, beliau pernah menggambarkan hak milik peribadi itu merupakan sesuatu “hak yang paling suci dari semua hak penduduk.” Tetapi, pandangan terhadap hak milik peribadi yang cuba digambarkannya sememangnya mengundang kesan positif terhadap sikap para pembacanya kerana terdapat komentar-komentar yang diberikan bernada memuji dan menyanjung. Rousseau merupakan salah satu daripada kalangan penulis moden pertama yang mempunyai kesedaran betapa pentingnya mengkaji dan menyelidik hak milik peribadi. Disebabkan kesungguhannya dalam mengupas isu hak milik peribadi maka, dia dianggap sebagai seorang tokoh pencetus kepada fahaman sosialisme dan komunisme moden.    
Kesimpulannya, Rousseau sering dikritik sebagai seorang yang menghidap penyakit saraf yang kronik (tetapi belum lagi dapat disahkan tanggapan bahawa dia benar-benar tidak waras), sebagai seorang lelaki chauvinis, seorang pemikir yang sering kelihatan resah dan pemikirannya yang tidak praktis serta tidak masuk akal. Sememangnya, kritikan-kritikan sedemikian rupa ini umumnya tidak dapat dihalang dan pasti akan tetap berlaku. Tetapi, yang lebih penting adalah dari kekurangan-kekurangan yang ada pada Rousseau itu, lahir pula pandangannya yang tajam dan kecerdasan akal fikirannya yang relevan serta original yang akhirnya terus mempengaruhi pemikiran moden selama lebih dari dua abad.




BIOGRAFI JOHN LOCKE
John Locke (1632-1704) ialah seorang tokoh pemikir yang berasal dari Inggeris. John Locke ialah pendukung dasar liberalisme kerana karya-karya penulisan John Locke telah mengilhamkan tercetusnya revolusi liberalis antara Perancis dan Amerika. Gagasan-gagasan dari Locke tentang kemerdekaan dan kebebasan individu menjadi bahagian yang tidak boleh dipisahkan dari wacana politik demokrasi. Pemikiran Locke dalam dunia politik telah menghasilkan Negara Konstitusional dengan konsep pembahagian kekuasaan yang kemudiannya disempurnakan oleh Montesquieu (1689-1755) serta menjadi konsep Trias Politik yang dikenali sekarang.
John Locke dilahirkan pada 29 Ogos 1632, di Wrington iaitu sebuah desa di wilayah Somerset Utara, Inggeris Barat, berhampiran dengan kawasan Bristol Inggeris dengan keadaan kehidupan di negeri yang pada masa itu masih dalam keadaan tragis dan ironis. Ketika Locke berusia 10 tahun, berlakunya peperangan antara kaum Puritan dengan Raja Charles 1. Konflik yang menimbulkan pertumpahan berdarah itu sama sekali tidak memandang hubungan kekeluargaan lalu menyebabkan jiwanya terganggu kerana Locke merasakan langsung akibat-akibat dari peperangan yang tercetus itu. Tragedi peperangan yang berlaku ketika dia masa kecil lagi, memberikan banyak pengajaran berharga kepada Locke. Dia mula memahami betapa pentingnya dan berharganya kebebasan, demokrasi, pembatasan kekuasaan dan toleransi agama.    
Ketika berumur 20 tahun, Locke memasuki Universiti Oxford dan mula berkenalan dengan Edward Baghshawe yang aktif mempropagandakan toleransi agama, kebebasan politik, dan hak-hak alamiah iaitu suatu gagasan yang kemudian disalurkan kepada Locke. Kemudian Locke menyerang gagasan Liberalisme Bagshawe dengan membuat karya-karya penulisannya pada tahun 1661. Melalui pemikirannya yang konservatif, dia menilai bahawa sesungguhnya penguasa sivil memiliki hak untuk memaksa konformitif demi terbentuknya suatu gagasan keagamaan dalam masyarakat.
          Dalam perjalanan hidupnya, Locke akhirnya dianggap sebagai pengasas dasar Negara Konstitusional dan penganjur idea konstitusionalisme zaman moden dan berperanan penting dalam mendorong terjadinya Glorious Revolution (1688), serta menentukan pemerintahan konstitusional pascarevolusi di Inggeris. Sebelum revolusi 1688 itu, di Inggeris, kedudukan hakim sangat bergantung kepada raja, sehingga mereka tidak akan dipecat, tetapi sekadar menjatuhkan hukuman bagi musuh-musuh raja itu dan sebaliknya membela kawan atau orang yang disenangi raja.
 Gejala ini antara lain yang menyebabkan Locke sendiri merasa tidak aman untuk tinggal di Inggeris. Selepas revolusi itu, kedudukan hakim tidak lagi bergantung kepada raja atau kekuasaan eksekutif, melainkan kepada badan legislative. Hal ini bertujuan untuk menjaga agar hakim berpegang dan berpaksikan undang-undang semata-mata. Dengan tercetusnya revolusi Glorious Revolution (1688) yang tidak berdarah, Raja James II dipaksa turun takhta dan parlimen Inggeris memanggil Pangeran William dari Orange menjadi raja baru. Setelah setahun selepas itu, beliau kembali ke Inggeris dan wafat pada tahun 1704.
John Locke turut mengilhamkan pemikirannya dalam aspek politik barat. Sebelum itu, kehidupan politik Inggeris dan Perancis abad XVII didominasi oleh wacana doktrin monarki absolut, yang merupakan jalan penyelesaian atas kekacauan sosial politik akibat perang saudara dan perang-perang agama. Monarki absolut dianggap jalan terbaik untuk menyatukan kelompok-kelompok sosial yang berpuak-puak dan mencipta informatif agama masing-masing. Monarki absolut didasarkan kepada kepercayaan bahawa kekuasaan mutlak raja bersifat ketuhanan dan dianggap suci. Locke adalah penentang gigih terhadap monarki absolut di negaranya. Monarki absolut dianggap bertentangan dengan prinsip civil society (masyarakat madani) yang diyakininya. Oleh sebab itu, Locke telah menghasilkan karya yang merefleksikan pertentangannya terhadap kekuasaan absolut dan pembelaannya terhadap kekuasaan absolut dan pembelaannya terhadap kebebasan dan  juga civil society.
 Gagasan-gagasan politik Locke tentang civil society dan kekuasaan politik (supreme power) dijelaskan dalam pembahasan konsep keadaan alamiah (state of nature), hak-hak pemilikan (property rights), kekuasaan tertinggi negara (supreme power), dan toleransi beragama (religious toleration). Menurut John Locke, kekuasaan merupakan hasil perjanjian sosial (the contract social) dan tidak bersifat mutlak. Oleh sebab itu, kekuasaan bukanlah berasal dari Tuhan yang tidak dikurniakan secara turun temurun dan kekuasaan bukan atas dasar teks kitab suci semata-mata. Pembatasan kekuasaan menjadi sangat penting iaitu kekuasaan dari kesepakatan warganya dengan penguasa negara yang dipilihnya.
          Locke juga berjaya menghasilkan sebuah karya yang sangat terkenal iaitu Two Treatises Of Goverment. Dalam karyanya ini, Locke memuatkan kritikan dan pandangannya terhadap gagasan–gagasan Filmer dalam karyanya Patriarcha (yang mendukung sistem pemerintahan monarki absolut). Locke juga mengemukakan tentang asal usul pemerintahan yang sepatutnya. Menurut Locke, pemerintahan adalah suatu keadaan alamiah (state of nature) iaitu dalam keadaan alamiah itu terdapat hukum alam (the law of nature) yang belandaskan hukum-hakam Tuhan dan hukum alam itulah yang mengatur keadaan alamiah. Keadaan alamiah menurut Locke adalah keadaan yang menceritakan mengenai manusia yang hidup dalam kedamaian, kebajikan, saling melindungi, penuh kebebasan, tidak ada rasa takut dan penuh kesetaraan (kesaksamaan). Jadi, keadaan alamiah yang dikemukakan Locke sememangnya bercanggah dengan pernyataan Hobbes yang menyebut bahawa manusia selalu terobsesi untuk memerangi, melukai, dan membunuh antara satu sama lain.  

Oleh sebab itu, kekuasaan negara dibentuk untuk menjaga hak pemilikan individual kerana hak ini merupakan hak alamiah yang tertanam dalam diri setiap manusia. Oleh sebab itu, Locke menginginkan warga atau individu seharusnya merelakan sebahagian hak-hak alamiahnya kepada pemegang kekuasaan sebagai syarat perlindungan diri manusia (supremacy power). Pemikiran John Locke yang lain turut mengemukakan tentang perlu adanya suatu konstitusi (pembatasan kekuasaan) agar penguasa yang ada tidak sewenang-wenangnya memanipulasi kuasa yang dimilikinya. Locke membahagikan kekuasaan kepada tiga bahagian, iaitu Executive Power (kekuasaan eksekutif), Legislative Power (kekuasaan legislatif) dan Federative Power (kekuasaan federatif). Hal ini dapat memberikan penilaian bahawa gagasan Locke amat sesuai dengan konsep politik moden dan Locke sendiri ingin membentuk suatu konstitusi yang berbentuk monarki konstitusional (monarki berpelembagaan).
John Locke merupakan tokoh pemikir demokrasi liberalis moden dan konsep-konsepnya merupakan asas yang bakal mencetuskan konsitusi moden yang dikembangkan oleh Montesquieu (1689-1755) di kemudian hari iaitu seperti yang sekarang kita kenali sebagai Trias Politic. Pandangan Locke amat berbeza dengan pandangan Thomas Hobbes yang menganjurkan negara dalam bentuk absolut. Hal ini disebabkan, John Locke berpandangan bahawa kekuasaan negara atau penguasa harus dibataskan terutama dalam hal yang menyentuh tentang kepentingan individu kerana perkara ini tidak dapat disembunyikan bahawa Locke menerima pengaruh dari Calvin kerana ayahnya yang berpihak pada kaum Puritan. John Locke merupakan seorang tokoh pemikir yang mendukung toleransi dan memperjuangkan sistem pemerintahan yang bersifat konstitusional atau berpelembagaan.



BIOGRAFI NICCOLO MACHIAVELLI.

Pengenalan.

Niccolo Machiavelli dilahirkan pada 3 Mei 1469 di Florence, Itali. Ayah beliau ialah seorang ahli sarjana dan beliau dibesarkan dalam keluarga yang ternama tetapi tidak begitu berada. Ketika Machiavelli berumur 29 tahun, beliau memperolehi kedudukan tinggi dalam kerajaan Florence. Beliau berkhidmat dalam kerajaan Florence selama 14 tahun sebagai setiausaha kerajaan dan terlibat dalam pelbagai misi diplomatik ke Perancis, German dan Itali.
Pada tahun 1512, kerajaan Florence telah digulingkan oleh golongan Medici dan kerajaan berbentuk republik telah bertukar menjadi sebuah kerajaan yang zalim. Machiavelli pula telah disingkirkan daripada jawatannya. Oleh kerana terdesak untuk kembali ke arena politik, beliau cuba untuk menarik perhatian daripada pemerintah Medici dengan menulis sebuah buku politik yang pada pandangannya merupakan matlamat Medici dan berharap ianya dapat diterima oleh mereka sebagai panduan dalam pemerintahan. Maka lahirlah karyanya yang berjudul The Prince. Karya tersebut dihasilkan adalah semata-mata untuk memuaskan dan memikat hati pemerintah. The Prince  dicipta dengan idea Machiavelli tentang keperluan pemerintahan yang zalim dengan ideologi yang keji dalam sesebuah negara.
Malangnya, usahanya ditolak oleh pemerintah Medici dan beliau tidak mendapat sebarang jawatan yang diinginkannya. Beberapa tahun kemudian, setelah pemerintahan Medici dijatuhkan dan kerajaan republik dihidupkan semula, Machiavelli sekali lagi cuba untuk menyertai kerajaan yang pernah disertainya sebelum itu. Tetapi oleh kerana tulisannya, The Prince, karya itu telah mempengaruhi orang ramai untuk tidak menerimanya kembali kerana mereka memikirkan falsafahnya menyerupai pemerintah Medici. Keadaan itu telah menyebabkan Machiavelli jatuh sakit lalu meninggal dunia pada tahun 1527 ketika beliau berumur 58 tahun.
Antara karya-karya yang pernah beliau hasilkan termasukla The Discourse upon the First Ten Books of Titus Livius, The Art of War, dan A History of Florence and La Mandragola. Namun antara karya yang dihasilkan, The Prince adalah sebuah karya
yang termasyhur dan mudah untuk dibaca dari semua tulisan ahli falsafah.

Falsafah Politik Machiavelli.

Falsafah politik Machiavelli adalah falsafah pengalaman peribadinya yang bersifat saintifik dan empirikal iaitu berdasarkan suasana kekacauan politik pada zaman Renaissance. Ketika beliau berkhidmat sebagai setiausaha kerajaan, beliau telah menemui ramai ahli politik yang terkemuka seperti putera Alexander VI dan Cesara Borgia. Kedua-dua ahli politik tersebut merupakan mereka yang telah memberi kesan mendalam kepada dirinya. Machiavelli begitu kagum dengan cara pemerintahan Borgia yang sangat bijak mengatur perancangan bagi memenuhi cita-cita walaupun bertindak dengan zalim sebagaimana yang digambarkan dalam karya beliau, The Prince.
Motif utama pemikiran dalam buku The Prince adalah beliau mengatakan bahawa untuk mengekalkan kuasa, para pemerintah harus mengabaikan pertimbangan moral sepenuhnya dan menaruh segala keyakinan terhadap kekuatan dan kepintaran untuk menipu. Dalam penulisan Machiavelli, beliau banyak menceritakan sejarah kerajaan terdahulu seperti kerajaan Yunani dan Rom yang memusatkan kuasa sebagai tonggak pemerintahan. Beliau juga mengatakan pemerintah perlu bijak mengaburi mata rakyat iaitu menyuap rakyat dengan hiburan, pertunjukan seni dan sukan bagi melalaikan mereka. Hal ini bertujuan agar rakyat jelata terus memberi sokongan padu kepada pemerintah. Jika ada sesiapa yang menentang, perlaksanaan undang-undang secara tegas walaupun dalam bentuk kezaliman perlu dikenakan sebagai hukuman tetapi pada masa yang sama hukuman tersebut perlulah kelihatan saksama dan adil.

Politik Tanpa Moral.
Machiavelli bersikap pesimis terhadap suasana politik semasa yang ketika itu penuh dengan korupsi dan berlaku penindasan yang mengongkong kehidupan rakyat jelata oleh pihak kerajaan yang dikuasai oleh golongan paderi. Senario ini dapat dilihat semasa Zaman Pencerahan ataupun Zaman Enligthment. Oleh sebab itu, timbul satu persoalan dari Machiavelli iaitu cara kuasa politik yang digunakan untuk menstabilkan keadaan. Beliau bersikap prejudis terhadap agama kerana telah menafikan peranan agama dalam aspek politik. Menurutnya, politik tidak sewajarnya dikaitkan dengan persoalan moral atau agama kerana perkara tersebut boleh mendedahkan seseorang kepada golongan musuh yang cerdik dan licik. Melalui fahaman sekularisme ini, beliau berpendapat bahawa nilai kemahiran dalam pentadbiran adalah lebih tinggi berbanding nilai moral. Berdasarkan pemerhatian Machiavelli terhadap pemerintah Borgia, beliau memuji-muji pemerintahan Borgia yang begitu mencintai kemahiran pemerintahan.
Menurut teori politik Machiavelli, kuasa politik boleh didapati dengan dua cara iaitu pertama, jika bernasib baik melalui warisan daripada keturunan atau yang kedua, melalui penaklukan. Bagi menguasai negara baru, pihak pemerintah hendaklah menghapuskan seluruh pencabarnya dari kerajaan terdahulu walau dengan apa-apa cara sekalipun. Kemudian, pemerintah harus bijak menggunakan propaganda untuk mendapatkan sokongan dari masyarakat. Melalui  aspek ini, Machiavelli menyatakan bahawa kecemerlangan sesebuah kerajaan hanya memerlukan seorang pemerintah yang mempunyai cara pemerintahan yang licik dan dapat menyelesaikan segala masalah.

Ciri Pemerintahan Yang Baik.

Machiavelli menggariskan beberapa ciri yang dianggapnya sebagai asas utama dalam mengekalkan kuasa walaupun persepsi dari sudut moralnya memang buruk sekali. Menurut beliau, keperibadian seseorang pemimpin adalah asas bagi kemantapan sesebuah kerajaan. Beliau menyatakan nilai–nilai buruk yang perlu dimiliki oleh seseorang pemimpin iaitu seperti bersifat kedekut, jahat dan tidak takut akan kutukan daripada rakyat jelata. Malahan menurutnya, seseorang pemimpin seharusnya mengutamakan sifat kedekut lebih dari sifat pemurah. Sifat pemurah hanya ditunjukkan ketika memerlukan sokongan dan pujian rakyat. Jika mahu menunjukkan sifat pemurah, pemimpin seharusnya menggunakan harta orang lain untuk diberikan kepada rakyat tetapi bagaimanapun, bukan dengan cara merampas harta mereka.
Dalam bab 17 buku The Prince, Machiavelli membincangkan sama ada seseorang pemimpin itu lebih baik ditakuti atau dicintai. Beliau menjelaskan bahawa lebih baik seseorang pemimpin itu ditakuti dari dicintai dengan bertindak kejam dalam menjalankan hukuman terhadap rakyat. Hukuman yang kejam akan memberi kesan yang lebih mendalam kerana tindakan tersebut dapat menakut-nakutkan rakyat jelata dan sekaligus mampu mengurangkan kadar jenayah yang dilakukan. Walaubagaimanapun, pemimpin perlu menghindari diri dari dibenci oleh rakyat dengan tidak merampas harta mereka. Beliau menambah, perasaan cinta itu boleh hilang mengikut kehendak bebas manusia tetapi apabila ditakuti dan diperkuatkan lagi dengan kengerian akan sesuatu hukuman, ianya selalu berkesan. Walaupun pemimpin itu tidak dicintai, sekurang-kurangnya dia tidak dibenci oleh rakyat.
Dalam bab 18 buku The Prince, Machiavelli mengilhamkan sebuah tajuk pemikiran beliau yang berjudul “Cara bagaimana seorang pemimpin memegang kesetiaan (janji)”. Di sini Machiavelli berkata seseorang pemimpin yang bijak tidak harus memegang kesetiaannya (janjinya) jika sesuatu yang dilakukan itu bertentangan dengan kepentingannya. Beliau memberi dua kaedah perjuangan politik. Pertama, melalui undang-undang tetapi ini selalunya menemui kegagalan. Kedua, melalui kekerasan dan penipuan ataupun yang diistilahkannya sebagai ‘cara binatang’. Pemimpin perlu memiliki sifat kedua-dua binatang yang dikategorikannya mengikut sifat dan perwatakan bintang tersebut iaitu singa dan kancil. Singa diklasifikasikan sebagai sifatnya yang ganas dan lambang dahaga akan kuasa dan kancil pula diklasifikasikan sebagai perwatakannya yang sangat licik dan bijak menipu.
Machiavelli menambah, seorang pemimpin juga patut menonjolkan sifat hipokrit dalam kehidupan sehariannya. Dia harus berpura-pura menonjolkan nilai-nilai murni yang baik dalam dirinya terutama bersifat pemurah, jujur, berperikemanusiaan, baik budi bahasa dan alim. Machiavelli berkata seorang pemimpin itu tidak perlu memiliki semua sifat baik tetapi ‘seakan-akan memiliki sifat baik’ kerana manusia akan hanya menilai berdasarkan sesuatu yang dilihat sahaja daripada perkara yang mereka rasa. Perubahan perwatakan dan ciri-ciri seseorang pemimpin mestilah mengikut keadaan. Perasaan kasih sayang dan moral dapat diabaikan jika keadaan mendesak.
Seterusnya, Machiavelli menyatakan seorang pemimpin harus mengelakkan diri daripada dibenci dan melakukan perkara yang mengaibkan di mata rakyat. Ini boleh dilakukan dengan tidak merampas harta rakyat, merampas isteri orang bawahan dan tidak menonjolkan sifat tamak dan berkeinginan untuk mendapatkan sesuatu. Di samping itu, seseorang pemimpin mestilah mempunyai sikap yang konsisten iaitu tidak berubah-ubah sikap dalam tindakannya, tidak bersikap melulu, lemah, pengecut dan tidak tegas. Seseorang pemimpin juga perlu pandai mengambil hati golongan pembesar negara dan membahagiakan rakyat bawahannya. Pemerintah perlu membimbing para pembesar tentang cara bergaul dengan rakyat dan memberi penghargaan kepada rakyat jika perlu.
Walaubagaimanapun, dalam mencapai dan mengukuhkan kuasa, seseorang pemimpin itu hendaklah mengukur antara manfaat tindakan yang baik dan tindakan yang buruk. Jika perlu memperolehi kuasa, maka tindakan buruk diutamakan. Demi kepentingan kuasa politik, bagi beliau pemerintah diharuskan menggunakan sebarang cara untuk merealisasikan matlamatnya dengan doktrin, the end justifies the means. Pada pandangan Machiavelli dalam aspek politik, adalah sesuatu yang bodoh jika seseorang pemimpin itu menggunakan cara yang boleh membawa kegagalan kepadanya sehingga hilang kekuasaan.


Penutup

Tiada sesiapa yang lebih memahami tentang pentingnya kuasa dalam politik melainkan Niccolo Machiavelli. Beliau dinobatkan sebagai ahli falsafah politik moden dengan teori politik yang dipaparkan dalam bukunya The Prince. Bagi Machiavelli, sesuatu yang diusulkannya bukanlah menggambarkan rakyat tersebut perlu bertingkah laku atau sesiapa yang mesti berkuasa tetapi mengenai kebolehan seseorang itu dalam memperolehi kekuasaan. Golongan penentang teori ini pula, menganggap Machiavelli sebagai simbol pendiskriminasian dan kekejaman. Teori kepemimpinan Machiavelli dikatakan lebih cenderung menghalalkan segala cara untuk mempertahankan sesuatu kekuasaan. Karya Machiavelli, The Prince, dianggap sebagai ‘buku petunjuk untuk para
pemimpin’. Tidak dapat diragukan lagi, ramai pemimpin di dunia pernah membaca bukuThe Prince. Malah Benito Mussolini, Hitler dan Stalin juga ada membacanya. Bahkan dikatakan kononnya, Napoleon sentiasa tidur di bantal yang terselit buku The Prince.


 BIOGRAFI IMMANUEL KANT            
Pengenalan
Immanuel Kant dilahirkan di Koenigsberg, Prussia (sekarang dikenali sebagai Kaliningrad di Rusia) pada tahun 1724. Beliau mempelajari hampir semua mata pelajaran iaitu termasuklah ilmu hakiki, ilmu alam, hukum, teologi, falsafah dan bidang lain. Falsafah yang dipelajari Kant sebagai mahasiswa adalah falsafah Leibniz dan Wolff yang sangat bersifat rasional, dogmatis, dan spekulatif. Tetapi Kant menolak idea pemikiran ini. Beliau memperkenalkan “falsafah kritis”, iaitu idea yang tidak mahu melebihi batas-batas kemungkinan pemikiran manusiawi. Menurut Kant, metafizik merupakan suatu ilmu iaitu “ilmu tentang batas-batas pemikiran manusiawi”. Malah  dalam ilmu metafizik Kant, beliau mengatakan bahawa falsafah zaman moden semakin meningkat. Rasionalisme dan empirisme telah dipersatukan dan diatasi dalam suatu sintesis. Sintesis tersebut merupakan titik pangkal suatu zaman baru ini disebut sebagai “idealisme”. Hidup Kant sangat teratur dan hampir setiap hari beliau melakukan kegiatan yang sama. Kant tidak pernah keluar dari kota Koenigsberg. Walaupun Kant sangat lemah dan kecil orangnya, namun semangatnya sangat besar. Beliau telah meninggal dunia pada tahun 1804.
 
Zaman Sebelum Immanuel Kant    
Pemikiran falsafah pada masa zaman sebelum Kant merupakan perubahan haluan falsafah umum dari objektivisme ke arah subjektivisme relatif oleh Descartes. Hal ini menandakan bermulanya zaman baru di dalam sejarah pemikiran murni. Gerakan falsafah sebelum zaman Kant berkisar antara dua aliran besar iaitu Rasionalisme yang dipelopori oleh Leibniz dan Alexander Baumgarten serta aliran Sensualisme yang dipelopori oleh Edmund Burke. Zaman Kritik mulai mewarnai perkembangan pemikiran estetika Barat ketika zaman dogmatik berlalu. Bermula dari Renaissance yang melahirkan pemikiran moden estetika yang bercorak subjektivisme dengan dua alirannya yakni empirisisme dan rasionalisme. Kedua-dua aliran ini disintesiskan oleh Immanuel Kant pada abad XVIII menjadi aliran Kritisisme.      
Kant mengambil jalan pencerahan kedua atau Aufklarung di Jerman. Perkembangan pemikiran di Eropah ini mengarah ke arah berkerajaan sendiri, autonomi dan kebebasan. Pada masa ini kerelevanan objektif beralih ke skeptisisme yang bersifat ekstrim kepada Montaigne, Descartes, Pascal, dan Voltaire . Leibniz (1646-1716) merupakan salah seorang tokoh pemikir yang telah berjasa dalam sejarah teori Estetika kerana beliau telah menghidupkan kembali beberapa konsepsi lama seperti simbolisme, vitalisme, dan teologisme yang bertentangan dengan Descartes. Walaupun Leibniz sendiri telah memperdalam dan menyempurnakan sesuatu yang masih kelihatan agak dangkal dan kurang dalam falsafah Descartes. Menurut Leibniz, beliau berpendapat wujud lapisan yang bertingkat-tingkat, iaitu terdiri daripada makhluk hidup yang membentuk kesatuan yang seragam.        
Alam dikatakan adalah gambaran tentang pengamatan manusia, iaitu keindahan alam yang seragam pada hakikatnya adalah cerminan dari keseragaman yang terdapat di dalam diri manusia. Tokoh yang hidup selepas zaman Leibniz adalah Baumgarten (1714-1762). Beliau telah memperkenalkan kepada dunia nama “Aesthetika” (dipakai sebagai judul bukunya yang diterbitkan pada tahun 1750) untuk bidang penyelidikan khusus yang berkaitan dengan teori tentang keindahan. Idea beliau ini akhirnya dapat diterima sebagai nama dari setiap bidang falsafah yang membahaskan tentang keindahan alam secara keseluruhannya. Baumgarten telah mendapat gelaran “Bapak Ilmu Estetika” kerana jasanya ini (Anwar, 1980:18). Tulisan-tulisan lain yang menyusul setelah “Aesthetika” (1750) antara lain berjudul, “Analysis of Beauty” yang telah dihasilkan oleh Hogarth (1753), “Essay on the Sublime and Beautiful”  yang merupakan karya Edmund Burke (1756).

Era Kant (1724-1804)  
Kelahiran tokoh Immanuel Kant menandakan bermulanya zaman baru kerana dipercayai falsafahnya telah mencipta suatu gagasan baru yang memberi arah dan haluan kepada segala pemikiran ahli-ahli falsafah yang terdahulu. Beliau sendiri memang merasakan bahawa dia perlu meneruskan Zaman Pencerahan. Gagasan yang dihasilkannya telah mendapat pelbagai tentangan dalam kalangan ahli-ahli pemikir metafizik dan empirisme. Tentangan ini memaksa Kant untuk memikirkan unsur-unsur  di dalam pemikiran manusia yang berasal dari pengalaman dan unsur-unsur yang telah terdapat di dalam akal manusia (Hadiwiyono, 1980 :63).
Falsafah Kant disebut sebagai kritisisme, iaitu ‘kritik’ secara harfiahnya bererti “pemisahan”. Falsafah Kant bermaksud membeza-bezakan antara pengenalan yang murni dan yang tidak murni yakni yang tiada kepastiannya. Falsafahnya dimaksudkan sebagai penyedaran ke atas kemampuan-kemampuan rasional secara objektif dan menentukan batas-batas kemampuannya. Kant berpendapat, untuk memberi tempat kepada iman dan kepercayaan beliau yakin bahawa pemikiran telah mencapai motifnya yang pasti di dalam ilmu pengetahuan pasti iaitu alam, seperti yang telah disusun oleh Newton. Ilmu pengetahuan pasti seperti alam itu telah memberikan pengajaran bahawa seseorang perlu meneliti pengenalan atau tindakan mengenal diri sendiri terlebih dahulu secara kritis. Melalui falsafahnya, Kant bermaksud untuk memperkembangkan unsur objektivitisme dunia dan ilmu pengetahuan.    
Bagi memastikan maksud itu terlaksana, seseorang itu haruslah menghindarkan diri daripada berpihak sama ada rasionalisme dan empirisme. Unsur rasionalisme berpandangan telah menemukan kunci bagi pendedahan realiti pada diri subjeknya, selepas melalui segala pengalaman, sedangkan unsur empirisme mengambil kira hanya dapat memperoleh pengenalan dari pengalaman sahaja. Hal ini jelas menunjukkan bahawa walaupun empirisme dimulai dengan ajaran yang murni tentang pengalaman, tetapi melalui idealisme subjektif bersandarkan pada suatu skeptisisme yang bersifat radikal.   
Kant juga bercadang untuk membuat penelitian yang kritis terhadap unsur rasional yang bersifat murni. Immanuel Kant cuba mewujudkan pemikirannya tersebut ke dalam beberapa buah buku yang sangat penting yang banyak menceritakan tentang kritikan. Buku-buku yang berjaya dihasilkannya termasuklah;
1.“Kritik der reinen Vernunft” (Kritik atas Rasional Murni) 1781
2.“Kritik der Praktischen Vernunft” (Kritik atas Rasional Praktis) 1788
3.“Kritik der Urteilskraft” (Kritik atas Daya Penilaian) 1790
Dari ketiga-tiga buah buku kritikan tersebut, buku terakhir merupakan sebuah buku yang bersangkut paut dengan penilaian estetis iaitu buku yang berjudul “Kritik der Urtheilskraft” (Kritik atas Daya Penilaian) iaitu buku yang terdiri dari sebuah pendahuluan.        
Kant mengemukakan lapan pokok persoalan dalam buku tersebut iaitu di antaranya adalah tentang cara beliau berusaha untuk menggabungkan dua karya kritikan sebelumnya di dalam satu kesatuan yang menyeluruh. Bahagian pertama dari karya itu berjudul “Kritik atas daya penilaian estetis” dan terbahagi kepada dua bahagian yang berkaitan dengan penilaian estetis iaitu analisis daya penilaian estetis dan analisis daya penilaian estetis. Analisis keputusan estetis dibahagi lagi menjadi dua bahagian iaitu analisis tentang ‘cantik’ (beautiful) dan analisis tentang ‘agung’ (sublime). Bahagian pertama dipaparkan dalam empat pertimbangan iaitu, penilaian terhadap selera perasaan dari segi kualiti, keputusan selera perasaan dari segi kuantiti, keputusan selera perasaan dari segi hubungan, keputusan selera perasaan menurut arahnya (menurut kesenangan yang timbul dari objek tertentu).     
Perasaan estetis menurut Kant berada pada keselarasan pemikiran dengan imaginasi berdasarkan dasar bebasnya adalah imaginasi. Semangat (geist) kreatif yang menghasilkan objek-objek seni tersembunyi pula di dalam gabungan pemikiran dan imaginasi. Kant (menurut Bousanquet) telah berhasil mengubah sendi-sendi falsafah seni dengan “berani dan tenang” dan tidak ada seseorang pun yang dapat mencapai ketelitian dalam membezakan istilah-istilah estetis. Kant merupakan tokoh yang telah mengaplikasikan unsur logik di dalam estetika dan menganalisis seni dengan cara yang sangat ilmiah. Kant memiliki banyak pengikut dan hampir semuanya telah bersepakat bahawa buku kritikannya yang ketiga itu merupakan karya terbaik dari ketiga-tiga karya kritikannya. Pengikut-pengikut Kant yang menonjol ialah seperti Schiller, Schelling, Hegel dan Schoupenhauer. 

Kesimpulan
Kant telah merumuskan, bahawa etika moral atau hukum moral secara lumrah dan formal “ada” di tengah-tengah kehidupan manusia. Kewujudannya bahkan lebih awal dari kewujudan manusia atau pengalamannya. Beliau juga telah menghubungkaitkan antara kewujudan manusia dan alam ini. Malah beliau berpendapat bahawa ia tetap akan muncul dan terpelihara oleh setiap individu yang memilki kesedaran yang tinggi mengenai kewajiban yang seharusnya dilakukan. Segala jenis tindakan perlu selalu didasarkan pada niat yang baik, tidak selalu mempertimbangkan hasil atau kesan yang perlakuannya. Kebaikan adalah tetap kebaikan, iaitu tidak terpengaruh oleh apa-apa dan sesiapapun. Tetapi walaupun kebaikan tidak dipengaruhi oleh apa-apa unsur, pada dasarnya hukum morality menurut pandangan Kant, perlu kembali kepada manusia itu sendiri. Kant juga ingin menempatkan manusia pada kedudukan yang paling tinggi iaitu yang boleh mencipta, mengembangkan dan memelihara hukum moral bagi dirinya sendiri.

Friday, November 19, 2010

antara CINTA dan CITA-CITA???



Alahai minggu exam ni memang meletihkan. 
Tidur jadi tak lena. 
Asyik fikir jer nak baca buku.
 Tidurpun jadi tak teratur.
 Jangan amalkan YER!
tak baik untuk kesihatan. Nanti jadi macam saya ni. 
Demam dan migraine. Kene ulser plak tu.
 Ni pun baru balik dari pusat kesihatan amik ubat.
tkde la saya gurau jerr...hahahaha...

Berbalik kepada tajuk di atas. 
Sebagai seorang pelajar umumnya atau mahasiswa.
 Cita-cita perlu dikedepankan.
 Bukan mendahulukan cinta dari cita.
 Melalui pengamatan saya dengan mata kasar.
 Ramai pelajar atau mahasiswa terleka dengan tujuan asal ke Universiti.
 Maklumlah semua dah masuk usia remaja.
 Berlumba-lumba mencari pasangan. 
Majoriti wanita contohnya,
 merasa risau jika belum memiliki teman lelaki.
 Mungkinkah disebabkan pelajar lelaki yang kian pupus di Universiti.?
mungkin jugak kan???

Sebenarnya bilangan lelaki masih ramai. 
Namun, bengap sikit.
ups sorry...
ALAMAK TERLEBIH SUDAH!!!
hahahaha.....
 Apa tidaknya, 
mereka memenuhi pusat-pusat serenti 
menjadi kaki lepak, mat rempit,
 penagih dadah dan yang sama waktu dengannya.
 Akibatnya wanita zaman ni lebih rela memilih
 MAT BANGLA atau MAT INDON untuk dijadikan pasangan.
 Ini dibuktikan dengan ramainya golongan yang berkawin dengan mat-mat ini.
 Namun, risiko memang cukup tinggi.
 Akibatnya , ada yang terpaksa merelakan anak di bawa lari ke Pakistan.
 Ada pula yang tak direstui oleh orang tua lari membawa diri ke Indonesia.
 Ada pula yang terperangkap dengan sindiket penagihan dadah dan pelacuran. 
Majoritinya wanita dan khususnya golongan mahasiswa..
ish..ish...
tk perlu la kot sampai mcm tu segala....
tp nak wat mcm mn kan??
dah pilihan mereka mcm tue...

Cinta memang indah.
 Di sebalik keindahan itu ada penderitaan.
 Awal-awal bercinta macam terasa di syurga.
 Semua indah belaka.
 Namun, apabila frust menonggeng 
rasa macam nak mati jer.
 Kalau boleh gantung diri, terjun dari bangunan.
 Terutama golongan wanita yang selalu dipermainkan oleh JANTAN DAYUS.!!!
 Hanya mengharap mendapat apa yang diinginkannya.
 Apabila mampu meragut maruah wanita mereka merasa puas. 
Kembali mencari mangsa seterusnya.
 Mempertuhankan nafsu dalam diri.
melempiaskan sisa baki serakah,
kepada yg tak berdosa...!!!

Sebagai pemangkin pemuda dan pemudi
 pada masa hadapan...
 Kita sepatutnya berusaha mengapai cita-cita yang diimpikan selama ni.
 Mak ayah kat umah 
mengharap sangat anaknya cemerlang dan mendapat kerja yang baik.
 Jangan sia-siakan harapan mereka.
 Terutama kepada sahabat-sahabatku yang bernama WANITA.
 Yang berada jauh dari pengawasan mereka.
 Jagalah dirimu wahai saudariku.!!
 Peliharalah maruahmu.!
Perkasakanlah dirimu..!
 Capailah cita-citamu.!
 Lupakanlah sebentar tentang cinta itu.

Carilah cinta yang hakiki,
 cinta manusia akan mati.
 Tapi, cinta Allah cinta yang hakiki.
 Membawa ketenangan..
 Menjamin ketenteraman..
menitip keamanan..
mengkudus kesucian..
membekal keteguhan..
 dalam diri dan hati kita, saudara saudariku...
 Sematkan Allah di hati. 
Jadilah seperti Rabiatul Adawiyyah 
yang sanggup menolak pinangan Hasan Basri 
seorang ulama terkenal semata-mata mengharap cinta Ilahi.
 Tapi kita manusia. 
Perkahwinan adalah sunnah.
 Namun dari sisi besar cintanya pada Allah patut kita contohi.
 lunaskan citamu ...
kemudian carilah cinta itu...
InsyaAllah....Aminnnn.....

Monday, November 15, 2010

sePuLUh "K" dLm PerSAhaBaTAn...~~~



KECINTAAN
merupakan elemen yang paling penting sekali
 dalam sesebuah persahabatan. 
Ikatan sesebuah persahabatan akan mudah rapuh
 jika tiadanya kecintaan antara dua insan
 yang disandarkan kepada Si Pemilik cinta itu sendiri. 
Sebab itu, kadang2 kita perlu meluahkan
 rasa cinta kita terhadap sahabat kita dengan mengungkap, 
"saya cinta awak" 
tapi bukan dengan niat lain ok!
semua itu kita dasarkan
kerana Allah..
InsyaAllah
hubungan persahabatan kita
akan
menjadi lebih erat..
Amin....

 KASIH SAYANG
 lebih kurang sama saja maksudnya dengan kecintaan.
 Namun, setelah kita mencintai sahabat kita,
  kita perlu curahkan segala kasih
dan
 sayang kita terhadap mereka.
 Tetapi, kadangkala kasih sayang
 tidak perlu dipamerkan secara luaran.
 Cukuplah sekadar kita mendoakan 
untuk sahabat-sahabat kita, 
InsyaAllah,
 itu sudah cukup membuktikan
 betapa sayangnya kita 
terhadap mereka.

 KEIKHLASAN
ya, ikhlas dalam bersahabat!
 dapat menjamin sesebuah
 persahabatan mendapat keberkatan
 dan
 rahmat daripada Illahi.
jika kita
 Tidak ikhlas ketika
 bersahabat dengan seseorang,
maka
 akan mengundang permusuhan
 antara sahabat.
 Bersahabatlah dengan seseorang
 kerana keluhuran hati budinya, 
bukan kerana rupa,
 pangkat,
 atau
 harta yang dimilikinya.
just be YOURSELF!!!
no DRAMA ok!!!



KESETIAAN
 terhadap seseorang sahabat
 mampu 
memanjangkan tali persahabatan
 walaupun jarang bertemu.
 Apabila kita setia 
terhadap sahabat kita,
 kita akan diingati
 oleh mereka sehingga
 akhir hayat mereka,
betul ker???
InsyaAllah...
 kerana tidak kira susah atau senang,
 kita setia 
berada di sisinya memberi sokongan, InsyaAllah.
jangan CURANG tau..!!
nanti sahabat kita CEMBURU...
hahahaha...



KEBERANIAN
 dalam berkata benar.
 Dalam persahabatan juga,
 kita hendaklah berani
 apabila
 ingin mengatakan sesuatu.
 Lebih-lebih lagi jika kita telah
 melakukan sesuatu yang menyakiti hatinya,
 kita kena berani
 mengaku padanya atas kesilapan yang dilakukan.
 Selain itu, berani 
dalam menasihati sahabat kita.
 kerana sebagai sahabat, 
kita mesti mahukan yang terbaik untuk mereka bukan?
TAPI,
agak2 juga kalau nak tegur tu k..
jangan sampai sahabat kita tersinggung...
kecik hati die nanti..
ada FAHAM???

 KEJUJURAN 
juga perlu dalam persahabatan.
 Jangan sesekali MENIPU
 atau
 menyembunyikan apa-apa daripada pengetahuan sahabat kita.
perlu ker nak TIPU2 nie??
komen ckit..
aku PANTANG kalau
sahabat aku nie kaki TIPU..!!!
INGAT..
 Mereka juga perlu tahu
 apa yang kita lalui dalam kehidupan kita. 
JANGAN BERAHSIA,
 melainkan pada perkara
 yang benar-benar perlu dirahsiakan.
erm..
faham2 la yer...hehehe...


 KEMAAFAN.
 Sekiranya
 sahabat kita pernah melakukan sebarang kesilapan,
 bersedialah untuk memaafkannya,
 tidak kira sebesar manapun kesalahan
 mereka terhadap kita
 kerana sahabat yang baik
 adalah sahabat yang bersedia untuk memaafkan sahabatnya.
sedangkan,
NABI sendiri pun
memaafkan umat-Nya
inikan pula kita manusia biasa...
 Jika kita yang bersalah,
 janganlah malu untuk meminta maaf
 daripada mereka
 kerana orang yang dahulu meminta maaf adalah orang yang hebat.

 KESEDIHAN.
 Apabila kita sedar
 bahawa 
sahabat kita sedang bersedih,
 maka,
 ikutlah sedih bersama-sama dengan mereka. 
jangan pula kita sibuk2 
ajak pergi shopping ker..
lepak2 kat mall ker..
MEMANG tak tahu diri langsung...
SEPATUTNYA...
Tawarkanlah bahu kita
 untuk dijadikan tadahan air mata mereka.
 Kerana tiada siapa yang akan mereka cari
 selain kita sahabat mereka.
p/s: jangan lupa yer..
tuk sediakan tisu banyak2..
hehehe...

 KEGEMBIRAAN.
 Begitu juga dengan kegembiraan.
 Jika kita gembira,
 maka marilah berkongsi kegembiraan itu
 bersama sahabat-sahabat tercinta. 
Tidak mahukah kita bergelak tawa dengan mereka? 
Tidak mahukah kita melihat ukiran-ukiran senyuman
 indah di raut wajah mereka? 
Kegembiraan kita, kegembiraan mereka jua.
satu TERASA semua MERASA..
kan gembira hidup...



 KESERASIAN
 di sini bukanlah bermaksud,
 "Kau cantik, aku mesti cantik,"
 "Kau kaya, aku pun kena kaya"
aku pakai LV ko pun kena pakai LV..
lau x no FRIENDSHIP!
no..no..no..!!! 



Tidak sama sekali.
 Sememangnya manusia 
dijadikan oleh Allah berbeza-beza,
 namun, 
dalam persahabatan keserasian 
dapat diwujudkan apabila terbinanya
 persefahaman antara dua pihak. 
kita adalah SAHABAT...!